21 Οκτ 2007

Η οικολογία, μόνιμος κάτοικος στο σπίτι του μέλλοντος

«E» 20/10
Η οικολογία, μόνιμος κάτοικος στο σπίτι του μέλλοντος

Τις ανέσεις της σύγχρονης ζωής, με απόλυτο σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και στην υγεία των ιδιοκτητών, παρέχουν τα οικολογικά σπίτια, τα οποία κατασκευάζονται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό και έχουν κάνει τελευταία την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα.

Τα σπίτια της επόμενης δεκαετίας, όπως έχουν χαρακτηριστεί, θα παράγουν περισσότερη ενέργεια από αυτήν που καταναλώνουν, θα είναι κατασκευασμένα με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και θα είναι εξοπλισμένα με συσκευές που δεν εκπέμπουν επικίνδυνες ουσίες.

Η αγορά παρέχει όλες τις λύσεις για όσους ενδιαφέρονται να φτιάξουν ένα εξ ολοκλήρου οικολογικό σπίτι.

Από τα ξύλα με τα οποία θα χτιστούν οι τοίχοι μέχρι τον... σκουπιδοφάγο όλα μπορούν να αποκτηθούν και να τεθούν στην υπηρεσία του περιβάλλοντος.

Πρέπει να επισημανθεί, πάντως, πως πολλά υλικά που φαίνονται «οικολογικά» μόνο φιλικά προς το περιβάλλον δεν είναι.

Ενα κλασικό παράδειγμα είναι το ξύλο, από το οποίο κατασκευάζονται πολλά οικολογικά σπίτια. Το ξύλο από πεύκο Σουηδίας θεωρείται απολύτως αποδεκτό, επειδή τα δέντρα που κόβονται ξαναφυτεύονται.

«Αντίθετα, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί οικολογικό ένα ξύλινο σπίτι που έχει κατασκευαστεί από δέντρα του δάσους του Αμαζονίου», επισημαίνει ο αρχιτέκτοντας Κώστας Τσίπηρας.

Τα οικολογικά σπίτια είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιδέα επί χάρτου, αλλά στην πράξη τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ματθαίος Σανταμούρης, λέει ότι «είναι δύσκολο να φτιάξει κάποιος ένα σπίτι που θα είναι 100% οικολογικό. Κάπου στην πορεία θα χρειαστεί να γίνουν και κάποιες εκπτώσεις, είτε λόγω κόστους είτε για άλλους καθαρά πρακτικούς λόγους. Τα σπίτια θα πρέπει να είναι λειτουργικά και όχι τουριστικά».

Η αρχή, πάντως, για ένα σπίτι που εξοικονομεί ενέργεια είναι να είναι σωστά κατασκευασμένο, ακόμα και αν δεν είναι 100% οικολογικό. Οπως λέει ο κ. Σανταμούρης «το κτίριο μαζεύει ενέργεια από μόνο του.

Η ενέργεια που συλλέγει τον χειμώνα ονομάζεται παθητική ηλιακή ενέργεια, μπορεί να αποθηκευθεί τις ώρες που είναι σε περίσσια και να χρησιμοποιηθεί όταν χρειάζεται.

Η παθητική ηλιακή ενέργεια αποθηκεύεται στη δομή του κτιρίου, δηλαδή στο δάπεδο, στην οροφή και στους τοίχους.

Το αποτέλεσμα εξαρτάται από το αν τα υλικά έχουν μεγάλη θερμοχωρητικότητα, όπως ισχύει για το μπετόν και τα τούβλα.

Ενας επιπλέον τρόπος για να εισαχθεί η ενέργεια είναι τα γυάλινα ανοίγματα, κυρίως νότιου προσανατολισμού, τα οποία ουσιαστικά αφήνουν τον ήλιο να περάσει μέσα στο σπίτι».

Στο μέλλον, εκτιμά ο κ. Σανταμούρης, οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες θα είναι υποχρεωμένοι να χτίζουν σπίτια που θα εξοικονομούν πολύτιμους ενεργειακούς πόρους.

«Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες κτίρια που παράγουν την ενέργεια που χρειάζονται, ενώ η πολιτική που θα εφαρμοστεί την επόμενη δεκαετία είναι πολιτική δημιουργίας κτιρίων τα οποία θα παράγουν περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνουν.

Η Αγγλία και η Γαλλία ανακοίνωσαν τα πλάνα που θα ισχύσουν από τις αρχές της επόμενης δεκαετίας, όπου τα νέα κτίρια θα πρέπει να παράγουν περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνουν», τονίζει.

Στέλιος Βογιατζάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Fast fashion’ is out, green fashion is coming next

For too long the fashion industry has operated on a model of exploitation which places profit above persons and planet. While climate change...