23 Οκτ 2007

Αλλαγές και Ενέργεια: Η διάσταση της Εταιρικής Ευθύνης»

ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ανησυχία τους για τις κλιματικές αλλαγές και τον τρόπο που επιδρούν στην πλανήτη, εξέφρασαν φορείς και επιχειρηματίες στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα «Κλιματικές Αλλαγές και Ενέργεια: Η διάσταση της Εταιρικής Ευθύνης».

Οπως προέκυψε από τους ομιλητές, η αλλαγή κλίματος είναι ήδη προφανής και εισάγει προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο στην οικονομία, στο πεδίο των νέων τεχνολογιών και στη σύγχρονη κοινωνία, ενώ επηρεάζει το ίδιο τις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, τους πλούσιους και τους φτωχούς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα προσφάτων ερευνών, βασική αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι τα δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα.

Η πλειοψηφία των επιστημόνων σε παγκόσμιο επίπεδο όπως και τα μέλη της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovermental Panel on Climate Change, IPCC) υποστηρίζουν ότι υπεύθυνες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και κατ' επέκταση για τις κλιματικές μεταβολές είναι οι δραστηριότητες του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια, προχωρούν οι διαδικασίες ταχείας εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη κοινοτική. Το υπουργείο προωθεί την εκπόνηση και θεσμοθέτηση ολοκληρωμένου Χωροταξικού σχεδιασμού. Το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα συμβάλει, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή Πράσινης Ενέργειας, σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες, με στόχους μεσοπρόθεσμους για το 2010 και μακροπρόθεσμους για το 2020. Επίσης καταρτίστηκε το πρώτο Εθνικό Πλαίσιο για τη Διαχείριση των Επικίνδυνων Αποβλήτων και εντατικοποιήθηκαν οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι.

Η Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός, με μια σειρά σημαντικών ενεργειακών έργων, όπως ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο υποθαλάσσιος ελληνο-ιταλικός αγωγός και ο νέος αγωγός φυσικού αερίου Southstream που δρομολογείται, μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής, σεβόμενη παράλληλα απόλυτα τον περιβαλλοντικό πλούτο της.

Η κυβέρνηση στηρίζει το «επιχειρείν» με κοινωνικό πρόσωπο, όπως υπογραμμίζεται και στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, καθώς και στις προτεραιότητες του Επιχειρησιακού Προγράμματος του υπουργείου Ανάπτυξης για την περίοδο 2007-2013, με επιδότηση έργων για εξοικονόμηση ενέργειας, διασφάλιση της ποιότητας της παραγωγικής διαδικασίας, ενίσχυση του οικολογικού τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπογράμμισε ο κ.Φώλιας. Με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο και το Νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δίνονται ισχυρά κίνητρα στην ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταϊκά συστήματα. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει θέσει ως στόχο, μέχρι το 2014, την έγχυση στο Σύστημα ισχύος 700 MW από φωτοβολταϊκά συστήματα.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Παπουτσή, «η χώρα μας χρειάζεται νέους προσανατολισμούς στην αναπτυξιακή διαδικασία, με πρώτη προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος. Απαιτείται ένας μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός, ένα νέο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας που να υπηρετεί τον στόχο της πράσινης ανάπτυξης».

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Παπουτσής, «δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα τίποτε ουσιαστικό και αποτελεσματικό προς την κατεύθυνση αυτή. Μόνο κάποια δειλά βήματα έγιναν στο πλαίσιο του τελευταίου νόμου του 2006 για την προώθηση των ΑΠΕ. Ο οποίος, όμως, χωρίς προηγούμενη μελέτη και ορθολογικό σχεδιασμό, επιδιώκει με άναρχο και μη αποτελεσματικό τρόπο να ενισχύσει τιμολογιακά κάποιες περιβαλλοντικά φιλικές ενεργειακές τεχνολογίες, όπως τα φωτοβολταϊκά συστήματα, χωρίς όμως να έχει επιλύσει προηγουμένως βασικά ζητήματα χωροταξίας, δυνατοτήτων απορρόφησης και αναγκαίων διασυνδέσεων».

Επιπλέον, με ευθύνη της κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Παπουτσής, υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς βασικές κοινοτικές οδηγίες για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων, τον οικολογικό σχεδιασμό προϊόντων που καταναλώνουν ενέργεια και την ενεργειακή απόδοση στην τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες, ζητήματα για τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη κινήσει διαδικασίες παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επί παραβάσει. Η κυβέρνηση εξάλλου, είπε ο κ. Παπουτσής, δεν έχει καταλήξει σε μια νέα κατανομή βαρών σε εφαρμογή του κοινοτικού μηχανισμού εμπορίας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την οποία οφείλει να κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Fast fashion’ is out, green fashion is coming next

For too long the fashion industry has operated on a model of exploitation which places profit above persons and planet. While climate change...